7 Eylül 2013 Cumartesi

Geçmişten Günümüze Olimpiyatlar




Olimpiyat Oyunları'nın başlangıcı M.Ö.'ki yıllarda Antik Yunan zamanına dayanıyor. İlk yıllarında sadece koşu yarışlarıyla başlamış olan Olimpiyat Oyunları'na daha sonra güreş, pentatlon, boks ve bayrak yarışları katılmış. Yine o dönemlerde kazanan sporculara zeytin yapraklarından taçlar takılıp, heykelleri dikilerek ödüllendirilirmiş.



Modern dönemde ise Yaz, Kış, Paralimpik gibi türlere ayrılan Olimpiyat Oyunları için hazırladığımız bu yazıda ülkemizin de 2020 için adaylığının olduğu Yaz Olimpiyatları ile ilgili birkaç önemli istatistik vereceğiz..

Yaz Olimpiyatları 1896 yılında yapılmaya başlandı ve Dünya Savaşları hariç her 4 yılda bir yapılmaya devam edildi.

En Fazla Ev Sahipliği Eden Ülke;

4'er defa ev sahipliği yaparak bu ünvanı elindire bulunduran ülkeler İngiltere ve ABD'dir. İngiltere'de yapılan 4 organizasyon da Londra da gerçekleşirken, ABD'de yapılan organizasyonlar Los Angeles(2), Atlanta ve St.Louis'de gerçekleşmiştir.




En Fazla Madalya Kazanan Ülke;

Aslında bu bölümü altın ,gümüş ve bronz olarak ayırmayı düşünüyorduk. Ancak her 3 alanda ve genelde bu üstünlüğü elinde bulunduran tek ülke ABD. Yaz Olimpiyatları'na 26 kez katılan ABD, 976 altın, 758 gümüş, 666 bronz ve toplamda 2400 madalya kazanarak aşılması zor bir ünvanın sahibi.



Hiç Madalya Kazanamayan Ülke;

Yaz Olimpiyatları'na 16 kez katılıp hiç madalya kazanamayan tek ülke Lihtenştayn.




En Fazla Madalya Kazanan Sporcu;

28 yaşındaki Amerika'lı yüzücü Michael Phelps, 2004-2012 yılları arasında katıldığı Olimpiyat Oyunları'nda 18 altın,2 gümüş, 2 bronz toplamda 22 madalya alarak bu ünvanı elinde bulundurmakta.



0 yorum:

Yorum Gönder