23 Ekim 2013 Çarşamba

Spor Tarihinde Bugün (23 Ekim)




Spor tarihinde bugün 1940 yılının 23 Ekim günü Edson Arantes do Nascimento ya da bildiğimiz adıyla Pele dünyaya geldi.

Kısaca hikayesini özetleyecek olursak;

Futbola Bauru takımının genç takımında başlamıştır. Futboldan para kazanmadan önce çaycılık, ayakkabı boyacılığı gibi işler uğraşan Pele, ilk kontratını 15 yaşında Brezilya'nın Santos klübü ile aylığı 10 dolara imzalıyor. Neredeyse tüm kariyeri burada geçen efsanenin 1956-1974 arasında oynadığı 638 maçta 619 gol atması ne kadar büyük bir oyuncu olduğunun göstergesidir.



Pele Santos klübünden ayrıldıktan sonra, takım arkadaşları arasında Franz "der Kaiser" Beckenbauer ve Galatasaray'ın eski kalecisi Yasin Özdenak gibi oyuncuların bulunduğu New York Cosmos klübüne transfer olur. 1975-1977 yılları arasında, kariyerinin son dönemlerinde burada oynar ve 64 maçta 37 gol kaydeder.

Ayrıca Brezilya milli takım formasını 92 defa giyerek 77 gol atan Pele, Brezilya'nın kazandığı 1958-1962-1970 Dünya Kupa'larında takımda yer almaktaydı.



Bizim kuşağımız Pele'yi seyredememiş, eski videolardaki görüntüleri ve söylenenlerle bilgi sahibi olmuş, halen "en iyi kim?" tartışmalarını (özellikle Maradona'yla atışmalarını) izlemeye devam ediyor.

Oynadığı dönemlerde kendisine "Kral" , Santos klübüne "Futbolun Harlemi" şeklinde lakaplar takılan, kendisini izlemek için içinde bulunulan savaşlarda günü birlik ateşkes ilan edilen efsane için Franz Beckenbauer'ın söylediği "Eğer mükemmel kelimesini kullanmak isterseniz, Pele neredeyse o kelimenin tam ortasındadır. O, futbol tarihinin gelmiş geçmiş en iyi oyuncusudur." sözleri kimilerine göre hala geçerli olsa da kimileri bu düşünceyi tartışmaktadır.

Halen dünyanın en iyisi yakıştırmaları,  "Pele Good, Maradona Better, George BEST" (Peki ya Johan Cruyff? demeden geçemeyeceğim) gibi cümleler, oynadığı dönemde bulduğu büyük geniş alanlarla bu kadar istatistik elde ettiği, halen süregelen Messi'mi? Ronaldo'mu? o mu bu mu tartışmaları ile aşağı çekilmek istense de Edson Arantes do Nascimento yani Pele futbol tarihine damgasını vurmuş en önemli isimlerin başındadır.


0 yorum:

Yorum Gönder