17 Kasım 2013 Pazar

Spor Tarihinde Bugün (17 Kasım)



Spor tarihinde bugün 17 Kasım 2006 yılında, gelmiş geçmiş en iyi futbolcular arasında gösterilen Macar golcü Ferenc Puskas'ın hayata gözlerini yumduğu gündür.


Uluslararası Futbol Tarihi ve İstatistikleri Fedarasyonu (IFFHS) tarafından 20. yüzyılın en iyi golcüsü olarak gösterilen Puskas, ortalama olarak neredeyse oynadığı her maçta golü bulunması ve kariyerinde sayısız başarısı ile futbol tarihinin en büyük efsaneleri arasına adını yazdırmıştır.

1943-1966 yılları arasında 23 yıllık profesyonel kariyerinde formasını giydiği iki kulüp, Budapest Honved ve Real Madrid ile (lig, kupa ve avrupa kupaları dahil) toplamda oynadığı 620 maçta attığı 616 golle inanılmaz bir istatistik sahibidir.



Milli takım kariyeri de kulüp kariyerinden farklı değildir. Macaristan milli takım forması altında oynadığı 85 maçta 84 gol kaydetmiştir.

Ferenc Puskas futbolu bıraktıktan sonra kariyerine teknik direktör olarak devam etmiştir. Aralarında Macaristan milli takımı ve Panathinaikos futbol kulübünün de bulunduğu birçok takım çalıştırmıştır.

2000 yılında Alzheimer teşhisi konulan Puskas, 6 yıl bu hastalıkla mücadele etmiştir. Bu sırada Olimpiyat madalyası dahil birçok şeyini satmıştır. Daha sonra UEFA Puskas'a yardım elini uzatmıştır. Ancak tedavi işe yaramamış ve 2006 yılının 17 Kasım günü hayata veda etmiştir.

*Ferenc Puskas ile ilgili daha geniş bir yazıyı 2 Nisan'da aktaracağım.

0 yorum:

Yorum Gönder