9 Haziran 2014 Pazartesi

Dünya Kupası Maskotları

Dünya Kupası tarihinde maskot uygulaması ilk kez 1966 İngiltere Dünya Kupası'nda uygulanmaya başlamıştır. Maskotlar ev sahipliği yapan ülkelerin belirli özelliklerini veya simgelerini temsil etmektedirler.  

İşte Willie'den Fuleco'ya Dünya Kupası maskotları.




Dünya Kupası



Açıklama



Maskot


İngiltere 1966 Dünya Kupalarının ilk maskotu Willie, eski bir Birleşik Krallık sembolü olan ve yaratıcısı  Reg Hoye’un oğlunun isminin Leo olmasından kaynaklı Aslan figürüne, World Cup yazılı Britanya bayraklı bir t-shirt giydirilmesiyle ortaya çıkmıştır.
world-cup-willieWorld Cup Willie
Meksika 1970 Juanito, Meksika forması ve kafasındaki Meksika’ya özgü Sombrero şapkasıyla genç Meksika taraftarını temsil etmekteydi.

70_juanitoJuanito
Batı Almanya 1974 Tip ve Tap adlı iki erkek çocuğu ve üzerilerinde WM 74 (Weltmeisterschaft-Dünya Kupası 74) yazılı formalarıyla Almanya’yı temsil etmekteydiler. Tip-and-Tap-74Tip ve Tap
Arjantin 1978 İspanyolca kovboy anlamına gelen “gaucho” kelimesinden türeyen adı, Arjantin forması giyen, şapkası ve kırbacıyla da kovboy havasına bürünen Gauchito isimli maskot Arjantin’i temsil etmekteydi. gauchito-78Gauchito
İspanya 1982 İspanya, ülkesinin popüler bir meyvesi olan portakalı maskot olarak seçmişti. Naranjito isimli gülümseyen ve elinde futbol topu tutan bir portakalı maskot olarak kullanmıştı. naranjito-82Naranjito
Meksika 1986 Meksika bu kez insan figürü yerine, Pique isimli bıyıklı ve yine Sombrero şapkası giymiş, Meksika mutfağından Jalapeno Biberi maskotu ile karşımıza çıkmaktaydı. pique_mexico_86Pique
İtalya 1990 İtalya bayrağı renklerinde, çubuklardan ve kafası yerindeki futbol topuyla o güne kadarki en değişik maskot çalışması. İtalyanca da merhaba anlamına gelen “Ciao” isimli karakter İtalya’yı temsil etmekteydi. ciao-italya-90Ciao
A.B.D. 1994 İngiltere gibi hayvan figürü seçen diğer ülke A.B.D. olmuştu ancak onlar evlerindeki dostlarından bir karakter seçmek istediler. A.B.D.’nin maskotu futbol oynamayı çok seven A.B.D. formalı, Striker isimli bir köpek olmuştu.
striker-94Striker

Fransa 1998 Fransızlar kendi simgelerinden olan horoz karakterin maskot olarak seçmişti. İsmini Fransız çizgi-roman karakteri Asterix ve Futbol kelimelerinden alan Footix, elinde futbol topu tutan, futbolcu fiziğinde bir maskottu.
footix_98Footix

G.Kore/Japonya 2002 Ato(turuncu) Nik(mavi) ve Kaz(mor) isimli 3 farklı renkteki 3 maskot  The Spheriks’i oluşturmaktaydı.  Ato teknik direktör, Kaz ve Nik ise oyuncuları temsil etmekteydi.
the spheriks-2002AtoKaz and Nik
(The Spheriks)

Almanya 2006 06 numaralı Almanya forması giyen aslan 6. Goleo ve Pille isimli futbol topu yardımcısı figürleri Almanya 2006 maskotlarıydı.
goleo-2006Goleo VI
Yardımcısı: Pille

Güney Afrika 2010 Güney Afrika’nın yeşil ve sarı renklerine bürünmüş Zakumi isimli leopar figürü maskot Güney Afrika 2010 maskotu olmuştu. Maskotun adı ülke kodu ve Afrika dilinde 10 anlamındaki kumi kelimelerinden üretilmişti.
Zakumi_2010Zakumi

Brezilya 2014 Brezilya 2014 maskotu olarak ülkesine özgü zararsız bir hayvan olan Armadillo’yu kullanmıştır. Eğlenceli yüz ifadesi ve futbolseverliğiyle Dünya Kupası maskotları arasında yerini alan maskotun adı Fuleco’dur.
fuleco-2014Fuleco


0 yorum:

Yorum Gönder