2014 Dünya Kupası'nın başlamasına sayılı günler kala herkesin kafasında özellikle kupayı kazanabileceklerini düşündükleri favoriler belirir ancak bazen hiç beklenmedik takımlardan önemli performanslar izleyebiliriz.
İşte Dünya Kupası tarihindeki sürpriz performanlarıyla hatırlanan takımlar.
10- ABD 2002
2002 Dünya Kupası'nda Portekiz, Polonya ve ev sahibi Güney Kore ile aynı gruba düşen ABD'nin, 1998 Dünya Kupası'nda ve 2002 Dünya Kupası Concacaf final elemelerindeki kötü performansıyla gruplardan çıkması bile sürpriz olarak görülüyordu.
Ancak ilk maçta Portekiz'i yenmelerinin ardından ikinci maçta ev sahibi Güney Kore ile berabere kalmaları gruptan çıkmaları için avantaj sağladı. Son maçta yenilmelerine rağmen gruptan 2. çıktılar. 2. turda ezeli rakipleri Meksika ile eşleşen ABD, bu engeli de 2-0 ile geçti ve 1930 yılından sonraki en büyük başarısını elde ederek çeyrek finale kaldı. Çeyrek Final'de bir toplarının çizgi üzerinde elle çıkarılmasına rağmen verilmeyen penaltılarıyla Almanya karşısında 1-0 kaybederek elendiler.
9 - Kuzey Kore 1966
1966 Dünya Kupası'nda Afrika ve Asya kıtalarını temsilen katılan tek takım olan Kuzey Kore'nin turnuvada iyi işler yapabileceğini kimse beklemiyordu.
İngiltere'ye gitmeden önce takımı çağıran Kuzey Kore başkanı Kim Il-sung takımı motive amaçlı bir konuşma yapar. "Dünya Kupası müsabakalarını Avrupa ve Güney Amerika ülkeleri domine etmiş olsa da sizler Asya ve Afrika kıtalarının tek temsilcisisi, turnuvanın farklı bir rengisiniz. Sizden 1 ya da 2 maç kazanmanızı bekliyorum" sözleriyle takımı motive etmeye çalışır.
Sovyetler Birliği, İtalya ve Şili ile aynı grupta yer alan Kuzey Kore, İlk maçta S.Birliği'ne yenilmesine rağmen moral bozmaz. Şili'yle 1--1 beraberliğin ardından son maç İtalya'yı 1-0 yenerek son 8 takım arasına kalır. Çeyrek finalde Eusebio'lu Portekiz ile eşleşirler. Muhteşem bir başlangıçla skoru 3-0 yapmalarına rağmen Eusebio engeline takılırlar ve 5-3'lük skorla elenirler.
8 - Kamerun 1990
Kamerun 1990 Dünya Kupası'nda Sovyetler Birliği, Romanya ve son şampiyon, kupanın en büyük favorilerinden Arjantin ile eşleşir. Kupanın açılış maçında, 9 kişi kalmalarına rağmen François Omam-Biyik'in golüyle mucizevi bir galibiyet alarak 1-0 kazanırlar. Gruptan lider çıkan Kamerun, kupada 4 gol atıp takımı sırtlayan 38 yaşındaki Roger Milla'nın önderliğinde ikinci turda Kolombiya'yı 2-1 geçerek adını son 8'e yazdırır. İngiltere ile oynadıkları muhteşem çeyrek final maçı sonunda uzatmalarda 3-2 yenilerek kupaya veda ederler.
7 - Senegal 2002
2002 yılında Dünya Kupası'na ilk kez katılan Senegal'e son şampiyon Fransa ve güçlü Danimarka'nın bulunduğu grupta kimse şans tanımıyordu. Ancak Senegal ilk maçta Papa Bouba Diop'un golüyle Fransayı 1-0 yenerek dikkatleri üzerine çekti. Danimarka ve Uruguay'dan da 1er puan alan Senegal son 16'ya kaldı. İsveç ile eşleşen Senegal altın gol ile 2-1 kazanarak çeyrek finale çıkma başarısı gösterdi. Çeyrek finalde A Milli futbol takımız ile eşleştiler ve uzatmalarda yedikleri gol ile elendiler. İlk kez katıldıkları Dünya Kupası finallerinde çok konuşulan bir performansa imza attılar.
6 - Belçika 1986
1986 Dünya Kupası'nda Belçika, ev sahibi Meksika, Irak ve Paraguay ile aynı gruba düştü. Grupta 3. olmalarına rağmen en iyi 3. olarak bir üst tura çıktı. Gruplardaki performansıyla daha ileri gidemeyeceği düşünülen Belçika, 2. turda Sovyetler Birliği'ni uzatmalarda 4-3 , çeyrek finalde İspanya'yı penaltı atışlarıyla 5-4 geçerek adını yarı finale yazdırdı. Yarı finalde Arjantin ile eşleştiler ve Maradona'nın 2 golüne engel olamayıp 2-0 kaybettiler. 3.lük maçını Fransa ile oynayan Belçika 4-2 kaybederek kupayı 4. tamamladı ve büyük bir sürprize imza attı.
5 - Güney Kore 2002
2002 Dünya Kupası ev sahiplerinden Güney Kore'nin turnuvadan önce herhangi bir başarı göstereceği düşünülmüyordu. Daha önce de birçok kez Dünya Kupası'na katılmış olan ülke grupları hiç geçememişti. Ancak bu kez Guus Hiddink faktörüyle işler değişecekti.
Gus Hiddink'in takımı bütünlük içerisinde bir mantaliteyle oynattığı oyunla ABD, Polonya ve Portekiz'le birlikte yer aldıkları gruptan lider olarak çıkmayı başardılar. 2.turda İtalya ile karşılaşan Güney Kore, tartışmalı kararlarla İtalya'yı 2-1 yenerek çeyrek finale kaldı. Çeyrek finalde İspanya'yı penaltılarda 5-3 ile eleyen takım yarı finale çıkan ilk Asya ülkesi oldu. Yarı finalde favorilerden Almanya'ya 1-0 yenilerek elendiler. 3. lük maçında Türkiye'ye 3-2 yenilerek turnuvayı 4. tamamladılar. Güney Kore tarihinde unutulmayacak bir başarıya imza atıldı.
4 - Türkiye 2002
Türkiye A Milli Futbol takımımız tarihinde 2. kez katıldığı Dünya Kupası finalleri başlamadan önce şans tanınmayan takımlardan biriydi. Brezilya, Kosta Rika ve Çin ile C Grubu'nda bulunan Türkiye, ilk maçta Brezilya'ya 2-1 yenilmesinin ardından, 1-1'lik Kosta Rika beraberliği ve 3-0'lık Çin galibiyetiyle 2. tura çıktı.
2.turda Ümit Davala'nın golüyle ev sahiplerinden Japonya'yı 1-0, çeyrek finalde ise Senegal'i İlhan Mansız'ın attığı altın golle yine 1-0 yenen millilerimiz tarihinde ilk kez Dünya Kupası yarı finalinde yer aldı. Yarı finalde Brezilya ile tekrar eşleşen Türkiye 1-0 yenilerek elendi. 3.lük maçında ev sahiplerinden Güney Kore'yi 3-2 yenen milli takımımız, unutulmaz bir başarıya imza atarak turnuvayı 3. tamamladı. Ayrıca 3.lük maçında, maçın 10,8. saniyesinde gol atan Hakan Şükür de Dünya Kupası tarihinin en hızlı golüne imza atmıştır.
3 - Hırvatistan 1998
Yugoslavya sınırlarından ayrıldıktan sonra ilk kez Dünya Kupası'na katılan Hırvatistan takımı, Arjantin, Japonya ve Jamaika ile aynı grupta yer alıyordu. İlk kez katılmalarından dolayı pek şans tanınmıyor olsa da, dönemin yıldızları Davor Suker, Zvonimir Boban, Robert Prosinecki ve şu an Beşiktaş teknik direktörü olan Sleven Bilic gibi isimleri kadrosunda bulunduran takım, grupta Arjantin'e yenilmelerine rağmen Jamaika ve Japonya'yı yenerek 6 puanla bir üst tura çıktılar.
2. turda Hagi'li Romanya'yı Suker'in golüyle geçen Hırvatlar, çeyrek finalde güçlü Almanya'yı 3-0'lık net skorla bozguna uğratarak tarihlerindeki ilk deneyimlerinde yarı finale çıktılar. Yarı finalde ev sahibi Fransa'ya 2-1 yenilerek elendiler. 3.lük maçında Hollanda'yı 2-1 yenen Hırvatistan tarihinde ilk kez katıldığı turnuvadan 3.lükle ayrılarak büyük bir başarı gösteri. Takımın golcüsü Davor Suker de 6 golle Altın Ayakkabı'yı kazanan isim oldu.
2 - Bulgaristan 1994
1994 Dünya Kupası'na gidilirken D Grubu'nda Nijerya, Arjantin ve Yunanistan ile birlikte yer alan Bulgaristan'a hiç şans tanınmıyordu. Daha önce Dünya Kupası'nda hiç galibiyet alamamış olan takım, 1986 finallerinde 2 beraberlik ile gruplardan çıkmıştı.
Bulgaristan grubun ilk maçında Nijerya'ya kaybetmesine rağmen, Yunanistan'ı 4-0, efedrin testi pozitif çıkan ve turnuvadan men edilen Maradona'dan yoksun Arjantin'i 2-0 yenerek son 16'ya kaldı. Son 16'da rakibi Meksika'yı penaltılarla 3-1 geçen Bulgaristan, çeyrek finalde son Şampiyon Almanya ile eşleşti. Bu zor maçı da 2-1 ile geçtiler ve tarihlerinde ilk kez yarı finale çıktılar. Yarı finalde İtalya ile eşleşen Bulgaristan, Roberto Baggio silahını durduramadı ve 2-1 yenilerek elendi. Bulgaristan 3.lük maçında İsveç karşısında 4-0'lık skorla bozguna uğramasına rağmen 1994 Dünya Kupası'na damga vurdu. Hristo Stoichkov 6 golle Altın Ayakkabı ödülünükazanırken, Bulgaristan bundan sonra sadece 1 Dünya Kupası'na katılabildi ve hiç galibiyet alamadı.
1 - Hollanda 1974
1974 yılından önce Hollanda sadece 1930 ve 1938 Dünya Kupası'nda yer alabilmiş ve hiç galibiyet alamamıştı. 1974 Dünya Kupası'na gidilirken Hollanda tamamen farklı bir şekilde hazırlandı ve bu kez, Rinus Michels önderliğinde oluşturdukları yeni oyun felsefeleri "Total Futbol" ile bir şeyleri kanıtlayabileceklerinin farkındaydılar.
Total Futbol adını verdikleri sistemde alanın kontrolü ve kullanımı esas alınarak oynanıyordu. Her oyuncu birbiriyle yer değiştirebilirken, takım iskelet düzeni bozulmadan bir bütünlük içerisinde oynamaya devam ediyordu. Top kendilerindeyken olabildiğince genişlettikleri alanda rakibin boşluklarında rahat paslarla oynarken, top rakipteyken aksi yönde alanı olabildiğince daraltıp sürekli pres yaparak oynuyorlardı. Bununla birlikte sahada takımı organize edip yöneten bir şef vardı, Johan Cruyff.
1974 Dünya Kupası farklı bir sistemle, 1.turda 4 gruptan oluşan maçların ardından, 2. turun da grup maçları şeklinde oynanarak 2 grubun birincilerinin direkt olarak final oynadıkları bir sistemle oynanıyordu.
Güçlü rakipler arasında favori olmadıkları 1974 Dünya Kupası birinci tur gruplarında İsveç, Bulgaristan ve Uruguay'ın bulunduğu gruptan lider çıktılar.
İkinci tur gruplarında Brezilya, Doğu Almanya ve Arjantin ile eşleştiler. 3 maçta rakip fileleri 8 kez havalandırıp hiç gol yemeden 3 galibiyet alarak Dünya Kupası finaline çıkarlarken, oynadıkları oyun ile de herkesin beğenisini kazanmayı başarmışlardı.
Final maçında favori Batı Almanya karşısında Neeskens'in golüyle öne geçmelerine rağmen, Breitner ve Müller'in gollerine engel olamayarak 2-1 kaybetseler de, Hollanda takımı kupaya hem sürprizleriyle hem de Total Futbol felsefesiyle damgasını vurmuştur.
0 yorum:
Yorum Gönder